Vuoden merimiesurheilijat
1973 - 2019

Suomen Merimies-Unioni lahjoitti vuonna 1972 MEPAlle "Vuoden Merimiesurheilija kiertopalkinnon" Maarianhaminan meripäivillä.

Vuoden merimiesurheilija on nimetty vuodesta 1973 perusteluina, että valittu merenkulkija on tehnyt hyviä tuloksia merimiesurheilussa ja/tai innostanut työkavereita liikkumaan menestyksekkäästi.

Jenkkifudiksesta Vapareihin

Vuoden merimiesurheilija 2019 Juha-Pekka JP Laurila on kovakuntoinen konemestari, jonka fysiikka pohjautuu pitkään uraan amerikkalaisen jalkapallon parissa.

teksti ja kuvat: Pekka Karppanen

Merimiesurheilun maineikkaassa Vaparit – joukkueessa pelaajana ja managerina toiminut JP liikkuu edelleen aktiivisesti.

- Olen mukana MEPAn minuuttikisassa ja lokakuun lopulla juoksin Frankfurtin maratonin. Kuntosali ja juoksu kuuluvat säännöllisiin harrastuksiini, Laurila kertoi.

Hän seilaa ensimmäisenä konemestarina M/T Stena Arcticalla, joka oli tukevasti MEPAn minuuttikisassa laivajoukkueiden sarjan kärjessä marraskuun lopulla. JP taisteli itse henkilökohtaisen kisan kärkikolmikossa. 

Stena Arcticalla JP on yhdessä päällikkö Riikka Jernmanin kanssa kannustanut henkilökuntaa merkitsemään tuloksia minuuttikisaan. Mukana on 27 merenkulkijaa, joukossa myös NON EU -henkilökuntaa.

- Pidämme laivalla vielä pienimuotoisia sisäisiä kisoja esimerkiksi sisäsoudussa. Meillä on muutenkin hyvin liikunnallinen henki, JP kehui.

Suuren kuntosalin lisäksi Stena Arcticalle on kehitelty muitakin liikuntamahdollisuuksia. Tilavasta peräsinkonehuoneesta löytyvät koripalloteline, pingispöytä sekä frisbeegolfkori. Frederician ja Porvoon satamissa porukka käy myös maissa lenkillä tai pyöräilemässä.

Pelaajakokemusta löytyy

JP Laurila aloitti amerikkalaisen jalkapallon jo 16-vuotiaana. Hän pelasi Roostersissa ja voitti Suomen nuorten maajoukkueessa kahdesti Euroopan mestaruuden 90-luvulla. Pitkän pääsarjauran jälkeen pelasi hän vielä 40-vuotiaana ”äijäliigassa”.

- Seilausuran aikana toki oli pelaamisessa taukoja. Aloitin konemestariopinnot 90-luvun lopulla Raumalla ja lähdin seilaamaan vuonna 2002. Jatkoin ammattikorkeakoulussa työn ohella, JP muisteli.

Merimiesturnauksissa hän on pelannut jalkapalloa ja salibandya sekä koordinoinut jääkiekkoturnaukseen pelaajia.

JP oli aikoinaan mukana Nesteen varustamon urheilujoukkueessa. Kun laivat siirtyivät OSM:n hoitoon, perustettiin Vaparit eli Vapaat merimiesurheilijat. Tähän porukkaan otetaan pelaajia myös muista varustamoista ja oppilaitoksista.

Kaikki liikunta on hyväksi

Laivoilla liikunta on tärkeää, koska merenkulkija ei yleensä pääse lenkille maihin. Ruoka on hyvää ja sitä on paljon tarjolla.

- Olen vaimoltani saanut hyvää ravitsemusoppia, samoin ForMaresta. Silti tuppaa paino nousemaan pari kiloa työjakson aikana. Lomalla kilot taas lähtevät, JP totesi.

Hän on liikkunut aktiivisesti kaikilla laivoilla, joilla on seilannut. Kuntosalilaitteista JP pitää itse tärkeimpänä juoksumattoa.

- Laivalla kannattaa satsata laadukkaaseen juoksumattoon. Stena Arctican juoksumatolla on ikää 10 vuotta ja juoksukilometrejä 30.000. Huollon jälkeen toimii kuin rasvattu, JP kehui.

Hän toivoo, että uusia laivoja suunniteltaessa kiinnitettäisiin erityishuomio miehistön viihtyvyyteen ja liikuntamahdollisuuksiin. Kuntosalilla voisi olla jopa kaksi juoksumattoa.

MEPA onnittelee Vuoden merimiesurheilijaa!

Merimiesurheilun erikoispalkinnot

Merimiespalvelutoimisto on myöntänyt yksittäisiä erikoispalkintoja ansioituneille ja pitkäaikaisille merimiesurheilijoille.

The Grand Sportsman of the Seven Seas -palkinnon ovat saaneet Eero Matikainen, Ilkka Heinonen, Paavo Arpiainen ja Harri Toikkanen.

Lisäksi Rauni Söderlundille myönnettiin The Grand Lady of the Nordic Seamen´s Sport -palkinto Pohjoismaisten merimiespalvelulaitosten Nordic Sports Committeen aloitteesta.

 

2006 Rauni Söderlund 2012 Ilkka Heinonen

2013 Eero Matikainen

 

 

2017 Paavo Arpiainen

2018 Harri Toikkanen